Početna / Znamenitosti / Kamena spomenica

Kamena spomenica

Mnogi posjetitelji Top – Termi, najvećeg turističkog centra Sisačko – moslavačke županije, ne znaju da usred Topuskog postoji stijena na kojoj su, prije više od 200 godina, znameniti gosti započeli urezivati svoje inicijale i poruke, ostavljajući tako pisani trag o posjetu ondašnjem mondenom kupalištu.
Mekana stijena, pogodna za obradu, krije stotine imena i inicijala urezanih pažljivo, filigranskom preciznošću, a tek nekolicina autora danas je poznata. Ako se netko ozbiljnije ne pozabavi tim jedinstvenim zapisima, velika većina njih ostat će zauvijek nepotrebno i besmisleno izgubljena u povijesti. Na samom vrhu stijene koju danas zovu Kamena spomenica, pukovnik Ivan Nestor, zapovjednik Prve banijske pukovnije u Glini, urezao je 1818. svoje ime, ukrasio ga u kamenu isklesanim lišćem te najvjerojatnije postao začetnikom toga neobičnog spomenara.
Nešto kasnije, odmah ispod njega, i ban Josip Jelačić urezuje svoje inicijale, a dalje slijede stotine drugih imena, inicijala i poruka, urezanih ornamenata, srdaca i cvjetova.
Turistička zajednica Sisačko – moslavačke županije napravila je prvi korak za očuvanje, ali i prezentaciju javnosti ove, možda i u svijetu jedinstvene Spomenice. Povezana su sva mjesta na Banovini koja su na neki način vezana uz bana Jelačića za njegova boravka na ovom području, posebno iz vremena kada je bio zapovjednik glinske Pukovnije. Među njima je svakako i topuska Kamena spomenica, koja je ucrtana u ovaj tematski turistčki vodič i nezaobilazna je za onoga tko je krenuo u obilazak mjesta na kojima je Jelačić ostavio svoj trag. Isto tako, izrađen je medaljon s inicijalima poznatog bana koji su vjerni prijepis, odnosno otisak originalnih inicijala koje je u stijenu uklesao sam ban Jelačić.


 

©TopTerme 2015. Sva prava pridržana