Početna / Znamenitosti / Lapidarij u Top-Termama

Lapidarij u Top-Termama

Mnogi muzeji imaju Lapidarij, poseban prostor u kojemu su izložene zbirke radova u kamenu, kao što su skulpture ili arheološki spomenici, ali kada jedan takav Lapidarij ima hotel, to je bez sumnje svojevrsna atrakcija, dostupna, onako u prolazu, svakom gostu ili posjetitelju. U svaki muzej ide se s vrlo ciljanom namjerom, no kada u hotelskom hodniku ugledate Lapidarij, riječ je zasigurno o jedinstvenoj inicijativi koja se rijetko, a možda i nikada ne susreće.
Upravo takva jedna zbirka, a riječ je o rimskim arheološkim iskopinama iz 3. i 2. stoljeća prije naše ere, nalazi se u hodniku istočnog ulaza u hotel Toplica Top – Termi Topusko.

Za Lapidarij neobičnom eksterijeru, između poslovnice banke i trgovina suvenirima, na mjestu gdje prođe najviše ljudi, prostorom dominira položen nadgrobni spomenik pronađen prije desetak godina nedaleko hotela. Sudeći po reljefu, spomenik je podignut bračnom paru višeg staleža, a uklesani delfini sa strane njihovih bista simbol su mirnog zagrobnog života. Odmah uz ovaj nadgrobni spomenik izložena je velika kamena posuda s poklopcem, pronađena na području starog ljekovitog kupališta Spiegelbada. Arheolozi pretpostavljaju da su Stari Rimljani u njoj držali ulje, a nije isključeno žito, kukuruz ili neki drugi proizvod.

U posebnoj staklenoj vitrini, u neposrednoj blizini ovih eksponata, nalazi se čitav niz kamenih arheoloških spomenika. Dominira žrtvenik rimskog vojnika, kamena urna za pepeo pokojnika, kapitel monumentalnog rimskog stupa, opeka sa žigom stiliziranog sidra i inicijalima proizvođača, te razni drugi ulomci iz perioda nekoliko stotina godina prije naše ere.
 

©TopTerme 2015. Sva prava pridržana